Ajankohtaista

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:125199 kpl

Share |

Historiaa

 

Salokylä- nimen historiaa

Seudun nimenä Salokylä on otettu käyttöön vasta 1920- luvulla, jolloin kylälle perustettiin koulu. Nimen ehdottajana oli Uuno Malinen. Nimivaihtoehtona oli myös Inkerin paikkakunnan mukaan Toksova. Tätä ennen puhuttiin vain salon taloista, mikä juontaa juurensa Salokylän tasaiseen ja alavaan maastoon.

 

Koulun historiaa

1921
oppivelvollisuuslain tultua voimaan opetusta salokyläläisille ja honkavaaralaisille järjestettiin Jussi Tanskasella ja myöhemmin Petäjäkankaan Karttusessa. Väkimäärän pian lisääntyessä tarvittiin seudulle oma koulurakennus.

 

1927 Salokylälle rakennettiin oma kyläkoulu. Paikka valittiin Salokylän ja Honkavaaran puolivälistä. Alakoulu alkoi toimia jo samana vuonna ja johtajaopettajana toimi Aino E. Hirvonen, jota sanottiin taitavaksi kurin ylläpitäjäksi ja hyväksi opettajaksi. Alussa koulu oli kolmiopettajainen.

Kouluun tehtiin alunperin kolme luokkaa ja lisäksi yksi sali oli käsitöitä ja voimistelua varten. Toiseen päähän koulurakennusta valmistui opettajien asunnot. Lisäksi oli erillinen saunarakennus ja toinen ulkorakennus, jossa oli halkovaja, käymälät sekä opettajien navetat. 

Poikien tehtävänä oli luokkahuoneiden lämmitys ennen koulun alkamista. Tytöt puolestaan lakaisivat roskia ja pyyhkivät pölyjä vuorotellen. Jokainen oppilas toi eväspalaset mukanaan, sillä kouluruokailua ei ollut.

 

 

Lähteet:

Karttunen L., Simola A. 1992. Kylää ja kyläläisiä; Liperin Salokylän ja Honkavaaran kyläperinnettä. Liperi-seura.

Piiroinen Erkki. 1993. Lapsuuteni Liperin Salokylässä.